RSS

Friday, April 2, 2010

MERASA KESATUAN AKIDAH

Selain daripada ana dapat mempelajari ilmu di sana (kelantan). Ana juga dapat merasai ikatan perpaduan yang islam bawak jauh melangkaui perbezaan bangsa dan negara.

Di sini ada ada kawan dari kemboja (bahasa perantaraan yang digunakan bersama mereka adalah bahasa arab), aceh (depa paham bm), dan banyak lagi.

Di situ juga ada pensyarah dari indonesia yang juga naqib untuk usrah ana. Namanya Pak Rijal. Selain itu ana juga dapat improve bahasa arab secara fasih dengan pensyarah yang sangat penyayang (Ustaz Hadi) yang dilahirkan di Mekah, membesar di sana dan graduate di universiti madinah. Dia mampu bertutur bahasa arab melebihi bahasa asalnya sendiri( melayu-Patani). Bahkan andai guna ana bahasa KEDAH PEKAT, dia mesti surrender punya.

Disini dapat kami membincangkan beberapa permasalahan islam yang melangkaui negara malaysia, cthnya di kemboja terdapat beberapa golongan yang terlalu taksub dengan maulid nabi, sehingga mereka itu selawat selama 3 Hari tanpa henti. Masalahnya, sepanjang 3 hari itu MEREKA TIDAK PERLU SOLAT.

Mudah-mudahan pengurusan ke yaman yang dilaksanakan di sini (kelate) dapat disempurnakan dengan jayanya.
TOLONG DOAKAN ANA.

0 comments:

Post a Comment